OIE
Prognoza vremena
Kutina
natrag naprijed
stanje
dan
min.temp. °C °C
max.temp. °C °C
Sunce izlazi u : sati.
Sunce zalazi u : sati.

Upišete ime grada ili sela bilo gdje u svijetu (eng. naziv):

Traži

Dizalice topline


Dizalica topline crpi energiju iz zemlje, vode ili zraka te je dogrijava pomoću struje (jedan manji dio). Najčešći omjer je 1 - 5. Uloženih 1kW struje daje 5kW toplinske energije i kao takav je najpovoljniji oblik grijanja.

Najefikasnija dizalica topline je ako crpi energiju iz vode jer voda ima najkonstantniju temperaturu.

Dizalica topline zrak-voda je najpovoljnija, ali i najneefikasnija jer temperatura zraka je najniža u odnosu na zemlju ili vodu. Princip dizalice topline zrak - voda je sličan klima uređaju samo što dizalica topline pomoću freona grije vodu.

U Dalmaciji se najčešće koristi zrak - voda jer su tamo vanjske temperature izrazito visoke zimi (rijetko kada da padne ispod nule). Podneblje Dalmacije je stvoreno za takav oblik dizalica topline, a daleko je povoljnije grijanje s njom nego na obične strujne grijalice ili lož ulje. Idealna je kombinacija sa solarnim sustavom.

U kontinentalnoj Hrvatskoj se najviše instaliraju crpke zemlja - voda. Postoje dva oblika, zemna sonda ili zemljani kolektor. Zemna sonda se buši na dubinu cca 100 metara i koristi se za objekte koji nemaju veliku površinu zemlje. Zemljani kolektori se postavljaju u zemlji na dubini oko 1.2 metara i površine duplo veće nego što je grijana površina kuće.

Dizalice topline (toplinske pumpe, t
oplinske crpke...) instaliraju se u nove niskoenergetske objekte koje imaju malu potrebu za toplinskom energijom zbog dobre izolacije i stolarije te ugrađenog podnog grijanja. Podno grijanje je odličan izbor kao grijače tijelo jer mu je dovoljno 35 stupnjeva za zagrijavanje šta je idealno za dizalice topline, ali i solarni sustav.

Za detaljnija objašnjenja kako radi dizalica topline pogledajte link: 
http://www.sf-klime.hr/hr/o_toplinskim_crpkama.  

Ako Vas zanimaju dizalice topline slobodno nas kontaktirajte te ćemo Vas savjetovati oko odabira najbolje opreme za Vaše potrebe.