1. Je li solarno grijanje vode alternativa za plin ili struju?

Kada je pravilno dimenzioniran solarni sustav može osigurati 70% -80% tople vode u kučanstvima. Za grijanje solarne sustave ne treba gledati kao alternativu za plin ili struju, nego kao dopunu. Solarni sustavi ne mogu u potpunosti zamijeniti potrebu za plinsko ili električno grijanje jer postoje dani kada ima malo sunčeve svjetlosti.

  1. Zašto bih izabrao solarne termalne sustave?

Solarni termalni sustavi mogu raditi tijekom cijele godine za grijanje potrošne tople vode za vaš dom.  Besplatnatoplina sunca (tijekom cijele godine) daje vam značajne novčane uštede.
Instalacijom solarnih sustava možete smanjiti vaš račun za grijanje tople vode i prostora i do 3500 kuna godišnje,ovisno o tome koliko koristite i gdje živite.

  1. Koliko koštaju solarni sustavi za grijanje tople vode i koliki je povrat investicije?

Solarni sustavi grijanja vode mogu koštati između 10.000kn i 50.000kn sa instaliranjem, ovisno o vrsti sustava koje ste izabrali. Razdoblje povrata investicije za ulaganje u solarne termalne vode sustav grijanja je od tri do pet godina na moru i od 5 do 7 godina u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Nakon toga koristite toplu vodu BESPLATNO.

  1. Koliko kolektora je potrebno installirati u prosječno kučanstvo?

    Solarni sustavi se proračunavaju po potrošnji tople vode, a ne po veličini objekta. Trebalo bi se znati kolika je dnevna potreba za toplom vodom (prosječno se računa 50 litara po osobi). Prema tim podacima se odabire veličina spremnika i broj kolektora koji je potreban.

  2. Koliki je vijek trajanja solarnih sustava?

    Solarni sustavi mogu imati vijek trajanja i preko 20 godina.