Sve je veća zainteresiranost za ugradnju solarnih termo sustava i za solarno grijanje. To se događa zbog sve skupljih energenata i velikih mjesečnih računa za grijanje i toplu vodu. Cijena plina konstantno raste, a grijanje na struju i na lož ulje je najskuplje grijanje.

Najčešće pitanje koje se postavlja je da li nam se isplati solarni sustav? Svakako se isplati, ali isplativost ovisi o dosta faktora, koliko trošite tople vode, kakvu vrstu grijanja imate, kakva Vam je izolacija objekta, stolarija itd.. Što je veća potrošnja energije veća je isplativost. Trenutno kod nas u Hrvatskoj više se isplati ugradnja u Dalmaciji i priobalju nego u kontinentalnoj Hrvatskoj iz jednostavnog razloga. Prvi razlog je što većina objekata u Dalmaciji ima apartmane za iznajmljivanje te veliku potrošnju tople vode. Uz to energent za grijanje vode koristi se struja ili lož ulje, a kao što smo već rekli ti energenti su najskuplji, plin bi bio jeftiniji, ali na moru se tek postavlja plinovod. Kada bi se izračunalo plaćanje priključka na plin te plinskog bojlera, isplativija bi bila investicija u solarni sustav. Zna se dogoditi da ljudi na moru troše više na grijanje nego u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Instalacijom solarnog sustava moguće je smanjiti račune za grijanje tople vode i do 80%. Od svibnja do listopada ste mirni jer Vam sunce grije toplu vodu i ne treba dogrijavati, sunce je dovoljno. Za ostale mjesece trebat će dogrijavati sa dodatnim izvorom grijanja, ali tek manji dio.

Uz uštedu moguće je ostvariti i poticaje za ugradnju solarnih sustava te drugih oblika obnovljivih izvora energije. Poticaje tj. subvencije Vam daje “Fond za zaštitu okoliša“. Moguće je ostvariti oko 50% subvencije od cijele investicije.

Uloženo se vraća nakon nekoliko godina, najčešće između dvije i pet godina.

U sljedećim člancima objasniti ćemo od čega se sastoji solarni sustav te kako funkcionira.

Ako imate pitanja, slobodno nas kontaktirajte  na e-mail info@sf-klime.hr ili na broj mobitela +38598730650